Проверка преди откриването на парка, извършена от Лиляна Павлова, тогава регионален министър, и от експерти от МРРБ, установи, че част от фигурите в атракциона са направени от стиропор, покрит с гипс, а плащането е извършено за фигури, изработени от фибростъкло. Нещо повече, Павлова тогава каза на пресконференция, че обектът не трябва да се открива, защото е недовършен, опасен за хората и има сигнали за злоупотреби. Въпреки това атракционът беше открит 19 юни 2015 г. с концерти и събития и е факт, че привлече много туристи.

След сигнал за злоупотреби от неправителствени организации, през миналата година Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) започна проверка на финансирания с европари атракцион край пещерата "Леденика". На първото за тази година заседание на Общинския съвет във Враца кметът Калин Каменов отговори кратко и ясно на питане на съветник относно тази проверка: ”Община Враца не разполага с информация за това, дали проверката от ОЛАФ е завършила и кога ще се вземе решение или ще бъде изготвен доклад”.

Сроковете за разследването на ОЛАФ не са ясни, но със сигурност резултат от проверката ще има и тогава ще стане ясно имало ли е злоупотреби с средства от Европейския съюз при реализирането на проекта "Леденика - туризъм без граници" или не.

Още след проверките през 2015 г. тогавашният кмет Николай Иванов каза пред медиите: "Припомням и подчертавам, че проектът беше одобрен през лятото на 2011 г. Да, знаем, че има 6 сигнала до Управляващия орган на Оперативна програма "Регионално развитие", както сме наясно и кой стои зад тях. Ние съдействаме за всички необходими проверки, но след края им отново ще поговорим за авторите!"