На сайта на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“, в рубриката „Административно обслужване“, http://www.gli.government.bg/page.php?c=9, са публикувани подробни указания относно попълването и подаването на декларацията, включително и по електронен път. За улеснение на потребителите е публикувано и видео за конфигуриране на Java за работа в портала за електронни административни услуги на ИА ГИТ.

С отпадането на задължението да се подават уведомления, когато в предприятията нямапромяна в условията на труд, подлежащи на деклариране, за което настоява и Главна инспекция по труда, се намалява административната тежест за бизнеса. Годишно в Главна инспекция по труда се подават над 200 000 декларации и уведомления по чл. 15 от ЗЗБУТ. Повече от половината от тях са уведомления.

Декларираните данни се анализират и вземат предвид при определянето на оперативната цел на национално ниво, заложена в ежегодния План за дейността на Агенцията, както и при планирането на Програмите и мерките, предвидени за нейното постигане. Те участват и в разработената методика по проект „Оптимизация и иновации в ИА ГИТ“, по която ще се определя рисковият потенциал на българските предприятия. Проектът е финансиран от оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“.

Декларирането на данните е от полза и за работодателите, тъй като е начин за осъществяване на самоконтрол относно условията на труд в техните предприятия, на базата на който могат да бъдат взети решения за минимизиране на установени значими рискове. В дългосрочен план декларацията създава възможност за работодателите да проследят тенденциите при осигуряване на здраве и безопасност при работа в дружеството, за което отговарят.

С промените се въвеждат и стандарти за качество на дейността на службите по трудова медицина. Стандартите трябва да бъдат утвърдени от Министъра на здравеопазването и Министъра на труда и социалната политика в едногодишен срок от влизането в сила на разпоредбата.