Според закон от 2002 г. всяко вероизповедание може да се регистрира като църква. Това става във фирменото отделение на Софийския градски съд.

Сектите и култовете носят в себе си определени опасности на четири нива, пише вестникът - на лично ниво, на ниво семейство, общество и държава. Във връзка с това, професорът по богословие Иван Желев призовава за сериозни поправки в Закона за вероизповеданията. Проф. Желев е дългогодишен шеф на дирекция "Вероизповедание". До сега съдът е допуснал съществуването 168 култа у нас.

Според закон от 2002 г. всяко вероизповедание може да се регистрира като църква. Това става във фирменото отделение на Софийския градски съд.

Сектите и култовете носят в себе си определени опасности на четири нива, пише вестникът - на лично ниво, на ниво семейство, общество и държава. Нужни са сериозни поправки в Закона за вероизповеданията, казва професорът по богословие Иван Желев, дълги години шеф на дирекция "Вероизповедание". Съдът е пуснал 168 култа у нас. Руската секта “Анастасия” у нас се рекламира като биоселище, чийто последователи живеят в близост до елховското село Славейково. Групата живее в сламени и дървени къщи, не се храни с месо и използва само екологични източници на енергия.

Местните хора разказват обаче, че това не е никакво биоселище. Членовете на сектата ходят на събори из околността и ядат кюфтета като невидели. Имат телефони, коли и дори интернет сайт.

Жителите на елховската област са възмутени, че една секта, която е била обявена за опасна в родината си,

Русия,може да се радва на комфорт у нас. В Русия дори са наложени жестоки санкции срещу идеолога на сектата - Владимир Мегре.

Достъпът до “екоселото” е ограничен. Никой не може да проникне там. В същото време сектантите успяват да привличат нови последователи, рекламират се в интернет и издават собствен бюлетин.

Групите, в които сектантите се целят са високообразовани хора от големи населени места, защото идеите им са, че тези хора биха могли финансово да подкрепят техния начин на живот. .


Източник: telegraph.bg