Целта на срещата с хората е да се повиши информираността на обществеността за ролята на Европейския съюз и възможностите, предоставени от Европейски структурни и инвестиционни фондове.

Експертът в ОИЦ-Враца – Цвети Иванова сподели за MediaNews, че подмярката 4.2. „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“ от мярка 4. „Инвестиции в материални активи“ е отворена до 17-ти август.

"Това са сектор мляко, месо, масла, зърнени храни, пчелни продукти и др. В рамките на година това е втори целеви прием", подчерта Иванова.

Актуалните процедури, които експертите от информационния център представиха са по Оперативните програми „Иновации и Конкурентноспособност“, „Морско дело и рибарство“ и „Програма за годината“.

Гражданите имаха възможност да получат информация за проекта, към който имат интерес.

Предстоящите програми, по които ще може да се кандидатства в съответния срок са по процедура "Технологична модернизация чрез безвъзмездно финансиране", индикативният срок, на която е второто тримесечие на тази година. "Грантова схема за Информационни и комуникационни технологии (ИКТ) решения и киберсигурност в Малки и средни предприятия МСП" и „Повишаване на енергийната ефективност в сгради в сферата на производството, търговията и услугите“, срокът на които е третото тримесечие на 2022 г. "Инсталиране на системи за Възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) в комбинация със съоръжения за локално съхранение - през четвъртото тримесечие и „Преход към кръговата икономика“, при която индикативният срок е първото тримесечие на следващата година.

Областният информационен център (ОИЦ-Враца) е част от мрежата от 28-те информационни центрове за популяризиране на Кохезионната политика на Европейския съюз, създадени с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Добро управление”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.

Кампанията ще продължи и през следващата седмица, когато изнесената мобилна приемна ще бъде в градовете Роман и Бяла Слатина.