Реално обаче, Дончо Атанасов не е отстранен от АПИ и остава член на управата на пътната агенция, става ясно от съобщение на регионалното министерство. На негово място е назначен Пирин Пенчев, който беше заместник-директор на АПИ по времето, когато начело беше популярният от аферата "Батко и Братко" пътен шеф Веселин Георгиев. Атанасов заема вакантното досега място на член на управата.

Пирин Пенчев е завършил транспортно строителство във Висшия институт по архитектура и строителство и има над 22 години опит в областта на пътното и мостово строителство в България, включително като заместник-директор с ресор "Строителство, поддържане и експлотация на републиканската пътна мрежа и проектна готовност" в АПИ, се казва в съобщението на регионалното министерство за назначението. Пенчев има експертиза и в прилагането на националната нормативна уредба, свързана с проектирането и строителство на обекти от пътната инфраструктура на България, включително големи съоръжения и тунели.

За изпълнителен директор на "Автомагистрали“ ЕАД е избран Валентин Николов, който също е бил зам.-шеф на пътната агенция по времето на "тройната коалиция", а след това е работил в частния сектор. Кои са новите шефове на Областното пътно управление и Районната пътна служба в столицата не се съобщава.

В неделя паднало осветително тяло заради корозирала конструкция причини смъртта на 67-годишна жена, докато преминава автомобил в единствената отворена тръба на тунела. Другата е затворена за ремонт. Братът на жертвата, който е шофирал автомобила по време на инцидента, се закани да съди пътната агенция. Прокуратурата започна разследване на инцидента, което не е ясно дали ще приключи с повдигнато обвинение срещу длъжностно лице.

Съоръжението бе затворено, а във вторник се взе решение за демонтиране на таванното осветление. То трябва да приключи до 12-14 февруари и тогава да се отвори тунелът, през който минава единствената магистрална връзка със Северна България.

От регионалното министерство съобщиха още, че съгласно разпореждането на премиера ще бъде направен пълен преглед на всички съоръжения по автомагистралите - тунели, мостове и други, с оглед гарантиране безопасността на пътуващите. Ще бъдат положени максимални усилия, за да се спази определения срок за пускане на движението по затворения участък от АМ "Хемус“ до 13 февруари, допълниха от ведомството.

Източник: .mediapool.bg