Решението е на Върховния касационен съд и е окончателно след като делото, по случая от 2017-та година, мина през няколко съдебни инстанции.

Агенция "Пътна инфраструктура" е осъдена да плати 460 хил. лв. с лихвите на наследниците на жената, която през 2017 г. загина в тунела "Ечемишка", когато лампа се стовари върху колата ѝ. Парите са за двете деца и за майката на загиналата – всеки от тях ще получи по 110 000 лв., а на вдовеца на 64-годишната жена - 130 хил. лв.

Върховният съд завишава с по 20 000 лв. обезщетението, определено от апелативната инстанция, която беше намалила присъдените 600 хил. лв. от Софийския окръжен съд. АПИ дължи също лихви и разноски. Майката на жертвата, както и съпругът ѝ, са починали докато чакат решението на съда. След инцидента съпругът й е развил онкологично заболяване. Първоначално от АПИ пледираха, че станалото е "случайно събитие", но магистратите не приеха тази теза и доказаха, че става дума за чудовищно безхаберие и липсата на поддръжка над 20 г.

През 2018 г. прокуратурата обвини шестима души за смъртта на жената, начело с бившите шефове на АПИ Лазар Лазаров и Дончо Атанасов. Обвинения имат и служителите на агенцията Илияна Захариева, Георги Златев, Надя Сачанска и Георги Фучеджиев.


Източник: vesti.bg