Зам.-директорът на РЗИ-Враца д-р Ирена Видинова запозна присъстващите с резултатите от анкетно проучване, реализирано сред родителите на момичета на 12 г. и 13 г. Информационната кампания за превенция на рак на маточната шийка е осъществена с помощта на медицинските специалисти. Проучени са нагласите и доколко децата и близките им са запознати със заболяването и средствата за превенция. В област Враца са анкетирани 1 269 лица.

Д-р Елена Найденова, началник отдел "Профилактика на болестите и промоция на здравето" в здравната инспекция акцентира, че макар роднините и близките да са добре информирани за заболяването, в областта се проявява актуалната за страната тенденция на отказ от ваксиниране на децата.

Представителите на РЗИ - Враца и медицинските специалисти се обединиха около тезата, че са необходими съвместните усилия, чрез които децата и младежите да разберат за рисковете на тютюнопушенето и употребата на наргилета. Поговориха за новостите в имуницационния календар и актуалният алгоритъм при изготвяне на дневното меню в учебните заведения.