Директорът на общинската болница в Козлодуй д-р Олга Николова признава, че най-големият проблем на здравното заведение е липсата на лекари специалисти. Според нея трябва да се променят критериите за нивата на компетентност, от които зависи издръжката от здравната каса.

"В тези малки населени места, където са общинските болници, няма как да има 6 хирурзи с призната специалност, 6 анестезиолози, акушери има, но по двама-трима лекари, заяви д-р Николова. Това обаче ни дава първо ниво на компетентност, което значи 2-3 пътеки, и няма как да се издържаме с толкова, затова преминаваме на второ ниво. Поемаме непрекъснато наказания и то финансови, от една страна нямаме пари, от друга - непрекъснато ни наказват и не взимат от парите.

За година и половина на този пост д-р Николова има наложени глоби за 30 000 лв., последният акт от Министерствоото на здравеопазването е на стойност 8 000 лв. Дори за редовия персонал на болницата е ясно, че трябва да се промени системата.

"Много лекари изискват по клинични пътеки, което не би трябвало да е така, защото имаме лимит от 10 легла, а искат 4 гинеколози например", сподели акушерката Мариана Игнатова.

Иначе на фона на милионите левове задължения на някои болници, дългът от 200 000 на болницата в Козлодуй не е катастрофален. Въпреки че с всеки ден той продължава да расте и от началото на годината са натрупани още 30 000 лева неразплатени сметки. Освен хората от Козлодуй, здравното заведение обслужва още 4 съседни общини с много неосигурени пациенти.

"Неосигурените пациенти по една статистика, която наскоро правихме, само в община Козлодуй са 1600 човека. И другите четири общини - поне още толкова, защото това са общини с голяма безработица", смята Мая Занева, председател на Общински съвет - Козлодуй:

По договор с АЕЦ "Козлодуй” болницата получава 360 000 лв. годишно, за да поддържа аварийна готовност. Още 1,5 млн. лв. ще влязат тук тази година по съвместен проект с окръг Долж, Румъния за ремонти и технологично обновление. Но това няма да реши основния проблем - липсата на лекари, смятат хората от Козлодуй.

Източник: bnt.bg