Във всички училища и детски градини учебната година ще започне. Някъде се ангажират пенсионери, на други места учители с друга специалност работят и по близки дисциплини, добави Вълчев пред Нова телевизия.

По думите на Вълчев, най-големият недостиг на учители ще дойде след около 10 години – засега системата бива компенсирана и удържана. Образователният министър каза, че в общия случай учителската професия не е привлекателна – младите търсели професия, която дава по-бързи възможности за реализация, включително парична.

Родителите си мислят, че ако запишат детето си в най-добрата гимназия, ще има най-добрите шансове. С новия закон се надявам повече гимназии да изберат профили, да ги комбинират, с което да дават продължение както към пазара на труда, така и към висшето образование, уточни Вълчев. Още миналата година поискахме от училищата да обявят профилите си за XI и XII клас – надяваме се, че повече училища ще изберат профили с математика и природни науки, те ще се търсят все повече на пазара на труда, добави Красимир Вълчев.

Попитан относно новия предмет "Гражданско образование" в XI и XII клас, образователният министър призна, че ще се учи за „купуването на гласове”, като уточни, че става въпрос за изборния процес. Пример за симбиоза е включването на произведението на Алеко Константинов "Бай Ганьо – журналист", като министърът посочи, че учителите могат да включат по свое усмотрение и "Бай Ганьо прави избори".