© Община Козлодуй

Тържеството започна с освещаване на сградата. Отец Иван благослови присъстващите и отслужи ритуал за здраве и ползотворна дейност на читалищните дейци.

На 15 август 2018 г., при избухнал пожар, изгоря част от сградата на читалището, в това число: покривът, салонът, целият инвентар – носии, музикални инструменти, библиотека с 15 000 тома книги, компютърна техника, всички документи. След случилото се Община Козлодуй стартира дарителска кампания, с помощта на стотици хора от цялата страна бяха събрани над 22 000 тома книги.

На първия етаж в читалището са подменени интериорните врати. Стените и таваните са шпакловани и боядисани. В залата са монтирани нова подова настилка и окачен таван с пожароустойчиви акустични пана. Изграден е нов санитарен възел за публиката, който се състои от преддверие и три броя тоалетни клетки. В зрителната зала са монтирани нови седалки – определени са 111 места за седящи посетители и 3 места за инвалиди, разположени в непосредствена близост до евакуационните изходи. Подовата конструкция на сцената е възстановена, в зоната на гримьорните са обособени три помещения – за мъже, за жени и санитарен възел.

На втория етаж са направени следните подобрения: монтирани са нови врати, нова подова настилка, стените и таваните са шпакловани и боядисани, библиотеката е оборудвана с нова корпусна мебел и 4 бр. места за читатели. На втория етаж е разположен и балконът на залата. В това пространство има два реда с места за посетители – 21 бр., а останалата част от балкона е преустроена в изложбена зала. Монтиран е окачен таван с акустични пана, пожароустойчиви.

В цялата сграда е изградено ново ел. захранване, нова покривна конструкция. Подсилени са основите и носещите стени. Фасадната дограма е подменена изцяло с PVC дограма. При главния вход на сградата е монтиран подемник за инвалиди, за да се осигури достъп за хора с увреждания. Монтирани са ново енергоспестяващо осветление с LED осветители, пожароизвестителна инсталация. Изградена е нова гръмоотводна инсталация за предпазване на сградата от поражение на мълнии. Сградата е захранена с вода за битово-питейни нужди, посредством ново сградно водопроводно отклонение от тръби. Монтирани са 6 бр. противопожарни касети. За отопление на сградата са монтирани климатици. Осигурено е обзавеждане, съобразено с действащите нормативни документи и изисквания за санитарно-хигиенен и технологичен контрол.

По случай откриването на обновената сграда на Народно читалище „Яким Деспотов – 1899” самодейци от селото и общината изнесоха празнична програма, която предизвика бурни аплодисменти от страна на публиката. „Тези прекрасни самодейци заслужават нашата подкрепа и още за тържествата на селото в края на месец май ще получат нови носии“, завърши празника Маринела Николова – кмет на община Козлодуй.