Това ще се реши на заседание на ваксинационния щаб, на което да бъдат обсъдени всички възможности за разпределението на ваксината.

„Втората доза от тази ваксина има възможност да се прилага в доста по-дълъг интервал, това дава възможност за гъвкавост. На този етап обмисляме да се поставят всички дози, тъй като интервалът за втората доза е между 4 и 12 седмици”, обясни той.

Първоначално за февруари бяха планувани три доставки, като първата бе насрочена за 7-и февруари и бе в размер на 48 000 дози от ваксината на "Астра Зенека".

„Изключително динамична е информацията, която получаваме от производителите. В крайна сметка, решението е било ваксината да бъде разделена на 4 доставки, така че всяка седмица да има доставка”, обясни Кирилов. Общият размер на очакваните дози за България остава непроменен.

По думите му така ще бъде и занапред, защото информацията от всички производители се променя постоянно. „Стремим се своевременно да предоставяме максимално актуална информация”, каза още изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата.

В понеделник се очаква и доставка на 17 550 дози от ваксината на „Пфайзер”. Към средата на седмицата се очакват и 6 000 дози от ваксината на „Модерна”.

„Следващите седмици ще има значително по-големи количества и от трите ваксини”, каза Кирилов. Около 13-и февруари пък се очаква втората доставка от „Астра Зенека”.

Следващите дни ще има и указания дали ваксината ще се прилага за лица на 65 години, след като се анализира практиката и в останалите страни в ЕС.

„Искаме да имаме цялата картина от всички европейски държави и навсякъде, където се прилага”, обясни Кирилов.