Кирилов посочи, че ангажимент на всички производители е да предоставят периодични доклади за безопасност. Начинът, по който работела системата, позволявало рано да се установят евентуални рискове. Кирилов обясни още, че ЕМА разглежда сигнал за много редки случаи на тромбози при оксфордската ваксина и то при 25 млн. ваксинирани лица.

„Тоест честотата е много ниска, около 3 на милион ваксинирани лица. Анализът на ЕМА включва и експертно мнение на 25 специалисти от различни специалности. ЕМА потвърждава, че съотношението полза- риск е положително и ваксината може да бъде прилагана. Но към момента допуска, че е възможна връзка с тези нежелани реакции“, обясни Кирилов.

Той посочи, че се препоръчва медицинските специалисти да наблюдават лицата за задух, болка в гърдите, както и в корема, главоболие, размазано виждане.

„Ако някой ваксиниран има тези симптоми, трябва да се консултира с медицински специалист. Подчертавам, че много рядко се наблюдава тази реакция“, допълни Кирилов. Той обясни, че за лицата с поставена вече такава ваксина не се препоръчва специфична профилактика. "Ежедневно се анализира постъпващата информация, като регулаторно предстои промяна в кратката характеристика на продукта, като ще се добави точно това нещо", обясни още Кирилов.

Здравният министър от своя страна обясни, че след становището на ЕМА е взето следното решение – ваксината да се прилага с повишено внимание при жени под 60 години, като няма да се поставя на жени с повишен риск за тромбози.

„Всеки лекар знае какви са рисковете за тромбоза. За тези жени ще се предлага друга ваксина“, обясни проф. Ангелов и добави, че на онлайн среща с представители от други държави снощи е настоял за единно становище на европейско ниво, за да може всички да подходят единно в тази ситуация.

Здравният министър обясни, че ще изготвят график за симптомите, при които трябва да се търси медицинска помощ. Той посочи, че хората, които са с поставена ваксина от "Астра Зенека", не трябва да се притесняват,. Той изтъкна, че са минали повече от 2 седмици от имунизацията с тази ваксина, минало е времето, в което се появяват тези много редки усложнения.

„Всеки един страничен ефект и нежелана реакция се докладва и ако е нужно, се актуализира кратката характеристика. Ако се докажат подобни нежелани реакции, те ще бъдат добавени. Искам да ви кажа, че ако прочетете листовката на който и да е безобиден продукт, има такива странични реакции. Нека това да не плаши хората. Следим всяка една информация, когато има индикации, че е опасна за живота и здравето на хората, ваксината ще бъде изтеглена и спряна. Към настоящия момент нямаме такава ситуация“, успокои Ангелов. Здравният министър обясни още, че ще отложат максимално поставянето на втората доза на "Астра Зенека", като през това време ще се търси повече информация за препарата.

„Надявам се дотогава да има единно европейско решение –дали ще се прилага тази ваксина, или друга. Нито едно проучване не върви с две различни ваксини“, обясни още здравният министър.