Терапията ще бъде заплащана и за хора над 18-годишна възраст. Досега рехабилитацията, подпомагана от робот, се заплащаше от родителите на деца, засегнати от церебрална парализа, уточни той. От следващата година НЗОК ще настоява да може да заплаща по-висока цена за извършването на тази рехабилитация, като целта е да се мотивират лечебните заведения да купуват такива апарати и да предоставят такава помощ на нуждаещите се деца, каза още д-р Генев. По думите му сега в страната има не повече от пет болници, в които се предлага роботизирана рехабилитация. Към момента НЗОК заплаща за 120 дни в годината рехабилитация за деца, засегнати от церебрална парализа, допълни той.

В областта на болничната помощ се предвижда нова клинична процедура за ендоваскуларни миниинвазивни изследвания, която ще се изпълнява в рентгенологични структури, обясни д-р Генев. Досега тя се извършваше от специалисти по съдова патология, а сега се дава възможност да я извършват други специалисти. Целта ни е да се увеличи броят на местата, на които може да се провежда, както и да има възможност да се подобри достъпът на населението до този вид високотехнологична медицинска помощ и да се гарантира добро качество на резултатите, добави той.

Предвидена е нова клинична пътека за лъчелечение на деца, при които се налага анестезия, посочи още д-р Генев и уточни, че анестезията ще се заплаща от НЗОК.

За следващата година ще настояваме НЗОК да заплаща по-високи стойности за извършване на тромболиза и тромбекстракция, каза още д-р Генев.

След приемането на бюджета от Народното събрание се очаква да започнат преговори с Българския лекарски съюз, на които ще се обсъжда повишаването на обемите и цените, които НЗОК ще плаща за следващата година и които ще бъдат указани в анекс към НРД, каза Ганка Аврамова, директор на дирекция „Бюджет и финанси“. По думите ѝ срещите със съсловната организация вероятно ще започнат в края на ноември.

Десислава Пеева/БТА