По този начин ще се гарантира достъпа до лечение с лекарствени продукти и диетични храни за специални медицински цели на пациентите с редки заболявания и осигуряване на непрекъснатост на лечението на тези пациенти, независимо от тяхната възраст.

Предлаганите промени ще помогнат и за преодоляване на неблагоприятните последици за здравето на пациентите с редки заболявания, при които и при настоящата нормативна уредба, след навършване на пълнолетие се налага прекъсване на лечението поради невъзможността си да се заплащат необходимите лекарства и диетични храни за специални медицински цели извън обхвата на задължителното здравно осигуряване. Предложеният законопроект ще доведе до въздействие върху държавния бюджет и бюджета на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК).

По данни на НЗОК, бюджетното въздействие ще е в размер на близо 8,5 милиона лева за прогнозен брой от 25 лица, които предстои да навършат пълнолетие през 2024 г. и е необходимо да продължат лекарствената си терапия. Около 6% от населението в една страна са хората с редки болести, като в същото време непрекъснато расте броят на редките заболявания.


Източник: .actualno.com