Проф. Христова уточни, че няма вариант на коронавируса, който да не е дошъл и до нас. Кой знае каква епидемична вълна не може да се направи заради различните подварианти на "Омикрон", посочи тя и увери, че имунната система на хората вече е подготвена.

Тя обясни, че е много важно каквото и да се консумира като храна, да се прави с чисти ръце. Ако не са чисти ръцете и не могат да се изчистят, по-добре да не се консумира нищо. Готовата храна на открито има известни рискове през лятото, посочи проф. Христова. Всички сме податливи на вируси и трябва да спазваме някои ограничения, за да не си докараме беля и да не си провалим отпуската, призова тя.

Скарлатината и варицелата преобладават сред децата. Със скарлатината през настоящата година лекарите имат по-съществен проблем. За морбилите пък се налага високо ваксинално покритие.

Относно разпространението на кърлежите, проф. Ива Христова посочи, че парковете продължават да са проблем и родителите внимателно трябва да наблюдават децата си. Симптомите на лаймската болести са стандартни - характеризира се предимно с треска.

За бубонната чума в Китай, проф. Христова каза, че чумата не е изкоренена в света. Единични случаи има в Азия и страни, където е занижена хигиена и където има извор на инфекции. Чумата не се разпространява така лесно като коронавируса, отбеляза още тя.


Източник: news.bg