"Българските граждани трябва да са спокойни", категоричен е той.

Броят на леглата в болниците са 7307.1108 са за пациенти, нуждаещи се от интензивно лечение. "Заетостта на леглата е 14% в болниците и 5% в интензивни отделения", съобщи проф. Ангелов. По думите му няма увеличаване на пациенти в болница и остават около 5%.

Министър Ангелов отчете 1263 медици от началото на пандемията с коронавирус, а към момента са 278. 43 медици са в болница, от които 6 са на интензивно лечение. "Има ръст сред медиците и затова следим внимателно ситуацията", каза здравният министър. Той поясни, че ще се проведат обучения по области, за да има опресняване на знанията им.

101 са към момента децата и учениците с положителен тест и са карантинирани 2368, 103 са положителните проби сред учителите.

"Имаме ниски нива на заболеваемост в училищата - около 3%, и това не предизвиква тревога", уточни още министър Ангелов.

Относно това, че все по-малко се съобщават годините на смъртните случаи министърът съобщи точните години на починалите днес. Той съобщи, че средната възраст на заболелите от коронавирус е под 50 години, а тези, които умират са в напреднала възраст с няколко придружаващи заболявания.

На въпрос ще се въведат ли маските на открито, проф. Костадин Ангелов напомни, че не е нужно да се затягат мерките.

"Скептичен съм към затягането на мерките, нужно е да се спазват мерките от обществото - дезинфекция, дистанция и дисциплина", заяви отново министър Ангелов.

Другата седмица ще има и препоръки по отношение на училищата и детските градини по общ алгоритъм. "Ще настояваме областните щабове да вземат тези решения според данните в конкретната област и така мерките ще се въвеждат, само където има нужда от това", обясни проф. Ангелов.