До 1 000 лева глоба за стопани на агресивни кучета, които ги разхождат без каишка и намордник. 300 лв. ще е глобата за извеждане на куче с тегло над 5 кг без каишка.

В случай че домашният любимец бъде пуснат да се разхожда в забранена зона или на детска площадка, стопанинът ще трябва да заплати санкция от 500 лв. Това гласуваха единодушно на първо четене депутатите от Комисията по земеделие в парламента. Промените предизвикаха противоречиви реакции в обществото.

„Новите промени не са много добре обмислени. Първо, защото съществуват вече текстове в Закона за защита на животните, които предвиждат глоби до 1000 лв. за пускане на животни свободно извън имота, в който живеят, без надзор на собственика от една страна и от друга при проява на агресивно поведение. Това са задължения, които всеки собственик на домашно куче трябва да изпълнява. Да не оставя животното без надзор и да се грижи то да не проявява агресивно поведение”, коментира Явор Гечев от Фондация „Четири лапи”.

„На мен не ми е ясно защо се внасят текстове, които дублират съществуващите. Не очаквам тези промени да бъдат ефективни. Контролът отново ще остане в ръцете на общините, както и досега, а това очевидно това не работи”, смята Гечев.

Според него, „тези промени не адресират проблема с безотговорното отглеждане на домашни кучета, което е в основата на всички инциденти”.

„Няма контрол нито при развъждането, нито при търговията, нито при придобиването на кучета”, посочи Гечев.

Той даде за пример факта, че въпреки че по закон това е задължение на собственика, само 15-20% от кучетата са чекирани и въведени в системата за регистрация.

Контролът трябва да бъде изнесен извън общините, и Българската агенция по безопасност на храните, смята Гечев.


Източник: vesti.bg