„От 2006-7 г., когато са стартирали клиничните пътеки, те не са мръднали като цена, заплатите на хората се калкулират от тези клинични пътеки”, обясни Петров в ефира на bTV. По думите му в един момент делът на възнагражденията нараства прекомерно, а накрая даже и на тях се налага да бъде посегнато.

Здравният министър се обяви за предоговаряне на цените и дейностите, включени в клиничните пътеки, както и за изнасянето на част от тях в доболничната помощ с цел икономия. Той коментира и предложенията на БСП държавата да плати дълговете на болниците и те вече да не са търговски дружества: „Това е правено, години назад са покривани дълговете от излишъка на бюджета в края на годината, но следващата година е регистриран нов дълг, което означава, че това не е решение”.

Текат и разговори за увеличаване на средствата за болнично лечение на здравно неосигурени. Към момента за целта се отпускат 2,5 млн. лв., но разходите наближават 3 млн.

Според министъра със 163-те милиона лева по проекта за обновяване на спешната помощ този сектор ще може да стане по-привлекателен за медиците. С парите ще се ремонтират и строят филиали и спешни отделения, ще се купят 400 нови линейки и медицинско оборудване.

Източник: actualno.com