Най-популярният метод за приготвяне включва 60 секунди варене, добавка от студено полуобезмаслено прясно мляко, три потапяния на торбичката с чай, без захар. Обикновено той се прави от човека, който ще пие чая. Онова, което е решаващо за вкуса на чашата чай, е смесването - дали ще добавите мляко, или не, дали го предпочитате по-слаб, или силен. Според експерта в това се състоят изкуството и науката на приготвянето.

Изследването, поръчано от компания "Тетли" по случай 180-годишнината от създаването на бранда, включи формула на математици за всички възможни разновидности при правенето на чаша чай. В уравнението бяха отчетени години на практикуване, тежестта на торбичката за чай, размерът, плътността на листенцата, бистротата и други компоненти.

Стана ясно, че 48% от хората правят чая си поне минута, като почти една трета от хората във Великобритания смятат, че времето е най-важният фактор. 75% избират да го пият без захар, а 17% - с мед или подсладител.

Най-лошите варианти се получават при предозиране на млякото, разкъсване на торбичката с чая или претопляне на напитката в микровълновата.