Японската чаена церемония известна като „чадо“ в буквален превод означава „Пътят на чая“. Това е японска културна дейност, включваща церемониалната подготовка и представяне на чадо се счита за едно от трите класически японски изкуства за усъвършенстване.

В Япония чаят не е просто напитка, а начин на мислене и начин на живот. На него се е посветила и Биляна Николова, която години наред изучава и усвоява това изкуство.

Чайната церемония е ритуализирана подготовка и поднасяне на зелен прахообразен чай в присъствието на гости. Една пълна официална церемония обхваща хранене, приготвяне и поднасяне на чая и трае около четири часа.

Над 800 са начините за приготвяне на чай в Япония, те зависят в кой сезон се прави демонстрацията и какъв вид чай се използва. Самата церемония изисква подходяща обстановка, носеща естетична, интелектуална и физическа наслада и спокойствие в съзнанието на домакина и гостите. Мълчанието и смирението по време на церемонията фокусира вниманието върху дълбоката красота на простите прояви на природата.

Идеята на чайната церемония идва от дзен будизма, да живееш единствено в настоящия момент и целият ритуал е така конструиран, че да ангажира сетивата на човека така, че той да бъде изцяло въвлечен в церемонията и да се освободи от ежедневието си.