За кардинални промени, с цел оздравяване на врачанската болница, се заговори преди седмица, след проведена среща на екипа на здравния министър Кирил Ананиев с ръководството на лечебното заведение. Тогава беше представен изготвеният от Министерството на здравеопазването план за оздравяване на областната болница във Враца. Част от него предвижда съществено намаляване на разходите за издръжка и за външни услуги.

Оздравителните действия включват основно обединяване на отделения и оптимизация предимно на административен персонал. Не е предвидено съкращаване на лекари. Промените предвиждат и намаление на легловата база с около 45 легла. В тази връзка в публичното пространство се появи информация за закриване на две отделения - “Уши, нос и гърло” и “Физиотерапия”. Директорът на болницата опроверга това пред журналистите.

Продължава да не е ясно ще успее ли да се възроди отделението по Съдова хирургия, за което още няма нужните двама доктори. Единственият лекар-специалист работи към Обща хирургия, където са преместени и част от леглата на нефункциониращото отделения. Подобен е и проблемът с неонатологията в МБАЛ "Христо Ботев". Предвижда се тя да функционира като звено към родилното отделение, а не като отделна структура, тъй като липсват нужните специалисти.

"С министъра коментирахме различни варианти, но предстои да отчетем финансовите резултати и нуждите на населението, преди да вземем окончателни решения. Очаквам в петък да имаме повече яснота", каза Цветков. Въпросите за преструктурирането на МБАЛ "Христо Ботев” ще бъдат коментирани при посещението във Враца на заместник-министъра на здравеопазването Жени Начева в края на тази седмица.