Както Medianews писа, на събранието акционерите трябва да приемат справка от директора д-р Петър Керемедчиев за просрочените задължения на лечебното заведение и справка за образуваните граждански и изпълнителни дела с длъжник врачанската болница за активно лечение. Директорът на здравното заведение е уверил общинската управа, че вече е провел разговори с банкови институции и е получил принципно съгласие от тяхна страна.

Досега фактите и цифрите сочат, че болницата е длъжник на доставчици на консумативи и медикаменти, за услуги и храна на хоспитализираните болни, за охрана, сервизно обслужване, има задължения и към Община Враца. Топлофикация – Враца е завела дела за около 400 000 лв. ВИК-Враца търси от болницата чрез съда, неизплатена сума от почти половин милион лева. Вече има съдебно решение и Окръжният съд във Враца е постановил МБАЛ да заплати на "Медика кор" в Русе сумата от 342 618 лв.

д-р Петър Керемедчиев
д-р Петър Керемедчиев

Според д-р Керемедчиев, вземането на кредит от 11 млн. лева е единственото спасение за болницата, друго няма. Такова е и мнението на общинските съветници, които възложиха на избраният от тях представител да гласува със „за” и по двете точки на събранието на акционерите.