Участниците във фестивала са избрани с гласуване в интернет на създаден за целта сайт. В него са качени 166 видеоматериала с обреди, занаяти, селски събори, народни танци, песни и национална кухня. Най-много гласове събира хорото - „Ситната” от село Бързия – 7476, следва ритуалът „Трошене на уруглица” - село Боровци с 7393 гласа.

Трансграничният проект се изпълнява от Сдружение „Регионални партньорства за устойчиво развитие – Видин“, Агенцията за регионално развитие и Бизнес център 2000- Монтана в партньорство Cross Border Association E(quilibrum) Environment (C.B.A.E.E), Крайова.

Освен в Монтана фестивали на автентичната култура ще има във Видин и в Крайова

На територията на областите Видин и Монтана в България и окръг Долж в Румъния има над 800 населени места, в които хората съхраняват и препредават с любов и постоянство старите обичаи. В повечето случаи става въпрос за местна самодейна група, изпълняваща типичен за региона фолклор, занаятчии, изработващи продукти по неподправена технология, майстори на плетива, изделия за бита и всякакви дейности, предавани поколения наред в едно семейство. Традициите, занаятите, обичаите и таланта във всяко село се отличават с автентичност и оригиналност в различните си елементи, типични само за региона. И въпреки характерните си особености в тях има много общи детайли, които ни свързват.