Вече 12 години всеки първи петък на октомври, преди да настъпи есента, се отбелязва Световният ден на усмивката. Негов основател, както и автор на популярното усмихнато жълто личице, е американският график Харви Бел, създал символа като част от рекламна кампания през 1963. Днес усмихнатото лице е един от популярните емотикони не само в Интернет, но и навсякъде в нашия живот.

С течение на годините Харви Бол започнал да се притеснява от прекалената комерсиализация на символа му, която заплашвала да погълне първоначалното му значение и цел. Тогава му хрумнала идеята за Световния ден на усмивката. Според него това трябва да бъде денят "посветен на доброто настроение и добрите дела" и да преминава под мотото: "Направи добро. Помогни на някого да се усмихне".

Ето и няколко причини защо е хубаво да се усмихваме.

1. Те предават емоция. Един от добре познатите факти за усмивката е, че чрез нея човек може да предава емоция.

2. Те ни подмладяват. Когато сте наистина щастливи и ви идва да се усмихнете, цялото ви поведение се променя – наистина невероятно.

3. Химическа реакция. Усмивката освобождава повече ендорфини от мозъка, които както всички знаем, ни карат да се чувстваме щастливи.

4. Физическо здраве. Същите тези ендорфини имат действие на болкоуспокояващи. Усмивките също така помагат за засилване на имунната система.

5. Облекчаване на стреса. Забавянето на дишането и промяната на изражението на лицето може да има незабавен положителен ефект върху намаляването нивото на стреса.

6. Отразяват се на успеха. Усмихнатите хора на снимки внушават доверие, компетентност и професионализъм. Взети заедно, тези черти ви карат да изглеждате по-успешни.


Източник:
chernomore.bg