От регионалното министерство предприемат и мерки за подобряване на пешеходните пътеки, а за целта ще бъдат засилени нормативните изисквания, свързани с обозначаването, достъпността и осветеността им.

Във връзка с пътната организация министър Нанков уточни, че през летните месеци, в пиковите часове, ще бъде ограничавано и движението на тежкотоварни автомобили по автомагистралите и най-натоварените първокласни пътища.

Очаква се съвсем скоро, в началото на следващата седмица, се очаква да приключат ремонтите дейности по АМ „Хемус“ в участъците между Шумен и Варна, което ще допринесе за спокойното и безаварийно пътуване в тази натоварена отсечка.

Статистиката по-пътна безопасност показва, че през първите 6 месеца на настоящата година са броят на загиналите е с 44 души по-малко, спрямо същия период на предходната година, което от МВР отчитат като положителна тенденция. Най-голям е техният брой на територията на Столична дирекция на вътрешните работи, както и на областните дирекция Пловдив и Бургас, следвани от София област, Варна и Хасково.

„Създадена е организация от 1 юли до 15 септември да се провеждат специализирани полицейски операции - акция „Безопасно лято“ и акция „Ваканция! Да запазим живота на децата на пътя“, информира главен комисар Димитър Мичев от „Пътна полиция“. Съвместно със Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ пък МВР стартира и ежеседмични проверки.

Пътните полицаи призовават водачите при шофиране това лято да правят повече на брой краткотрайни почивки, заради високите температури и да пият повече течности, когато са зад волана.

Източник: bgnes.com