От полицията тогава уточниха още, че пробата за алкохол на участващия в ПТП-то, 53-годишен шофьор на тежкотоварния автомобил от ботевградското село Врачеш, е била отрицателна. Установено беше, че загиналата млада жена е Маргарита К. а водачът на лекия автомобил е Никола Д. с адрес в монтанския квартал „Младост”. Вчера в Окръжен съд Враца беше насрочено първото разпоредително заседание след повдигнатото обвинение на прокуратурата на Никола. По време на досъдебното производство са събрани достатъчно данни и доказателства, че по времена тежкия инцидент, той е шофирал без книжка и след употреба на амфетамини. Съдебното заседание обаче започна с фалстарт, поради неявяване в зала на подсъдимия и беше отложено за по-късна дата.

Според Закона, ако обвиненият в тежко престъпление не се яви и на втората дата за заседание по наказателното дело, той ще бъде принудително доведен.Законът предвижда, при неизпълнение на задължението за явяване да бъде наложена и мярка за неотклонение подписка, гаранция, домашен арест или задържане под стража. Ако срещу него вече е взета мярка тя се заменя с по-тежка. При наложена гаранция парите се отнемат в полза на държавата и може да се определи гаранция в по-голям размер вместо налагане на друга мярка.

При всеки случай подсъдимата скамейка на шофьора на БМВ-то няма да му се размине, защото последващите действия на съда са обявяването му за национално издирване. Ако приемем хипотетично, че той е напуснал страната се издава Европейската заповед за арест. ЕЗА е опростена трансгранична съдебна процедура за предаване с цел наказателно преследване или изпълнение на наказание лишаване от свобода или на мярка, изискваща задържане. Заповед, която е издадена от съдебен орган на една държава членка на ЕС, е валидна за цялата територия на Европейския съюз.