До 9:00 часа е организирана програма, а в 9:10 часа ще бъде направена традиционната обиколка на София с полицейска отцепка.

Първата спирка на авто-мото похода е след караулката на Цариградско шосе - около 9:30 ч., с цел да се събере цялата колона и да се синхронизира по магистралата със скорост около 100 км/ч.

Сдружение за опазване на културно-историческото ни наследство "ВЕЛИКА БОЛГАРИА" и изследователският ЕКИП 2 "РУНИТЕ ГОВОРЯТ" подкрепят тази инициатива.

"Ще имаме отбивка на разклона за Велинград на 68-ия километър, за да можем да съберем колоната и изостаналите да ни догонят. Втората спирка е на караулката след Септември около 10:30 часа, Там се събираме с още мотори от цялата страна, правим 10 минути почивка и продължаваме. След Варвара по завоите ще бъдем в колона по един! На бензиностанцията преди Батак пак спираме, за да се съберем и да влезем в града заедно. Там ще се включим в шествието, което организират в града. Призовавам всички за ДИСЦИПЛИНА и СТЕГНАТА КОЛОНА! Така водачът ще може да хване правилното темпо, тъй като е невъзможно да следи цялата колона", дава своите наставления водачът на мото организацията Георги Коларов.