Като Международен ден на музиката 1 октомври се отбелязва от 1974 година по решение на Международния съвет по музика към ЮНЕСКО. Това е ден, в който се припомня за мястото на музиката в живота на хората и ролята й за духовното извисяване на мислещите същества. Специално в България 1 октомври е формален Празник на българските артисти и музиканти. Обявен е през 1980 година във връзка 700-годишнината от рождението на св. Йоан Кукузел.

Същата дата – 1 октомври, е призната, още веднъж от ЮНЕСКО, само че едвам през 1999 година – за Световен ден на поезията. Решението е взето на 30-ата сесия на Генералната конференция на организацията – “За всеки жив четец и всеки жив стихотворец. ” Целта на този празник е да разпространява четенето, писането и публикуването на лирика по света и, както написа в декларацията на ЮНЕСКО, “да даде самопризнание и мощ на националните, районните и интернационалните организации за лирика”.

1 октомври е обявен и за Международен ден на възрастните хора с решение на Общото заседание на Организация на обединените нации от 14 декември 1990 година На този ден всички ние отдаваме почитта си към хората от третата възраст и техния принос към обществото.

1 октомври е и международен ден на вегетарианството. Световният ден на вегетарианците е учреден през 1977 г. с решение на световния конгрес на вегетарианците във Великобритания по инициатива на Северноамериканската организация на вегетарианците.

Освен това е Световен ден за борба с хепатита, както и първи ден на Световния месец за борба с рака на гърдата. 1 октомври е и ден на последователите на културата на хранене, изключваща животински продукти от менюто, както и Световен ден на кафето.

И още един любопитен факт - 1 октомври е Международният ден на кафето.

На 1 октомври се чества и Световният ден на архитектурата.