В срок до края на март кметовете трябва да извършат проверки за участъци със замърсявания с отпадъци на територията на общината. При установени замърсявания трябва да бъдат предприети действия за премахването им. В качеството им на собственици на общински пътища е необходимо да почистят отпадъците от пътищата, пътните съоръжения, обслужващите зони, крайпътните обслужващи комплекси и да се осигурят съдове за събиране на отпадъците по общинската пътна мрежа и транспортирането на събраните в тях отпадъци до съоръженията за третиране.

След изтичането на срока, от началото на април РИОСВ ще започнат проверки за установяване на резултатите от приложените мерки. В случай на констатирано неизпълнение ще бъдат предприети предвидените от закона административно-наказателни мерки спрямо кметовете, информират още от МОСВ.

Министърът на околната среда и водите Юлиян Попов очерта в началото на тази година две цели за напредък по отношение на отпадъците – въвеждане на депозитна система и на принципа „замърсителят плаща“. Министърът коментира темата по време на представянето на Националния доклад за състоянието и опазването на околната среда през 2021 г.

През ноември м.г. Европейската комисия отправи призив до няколко държави, включително България, да въведат правилно правилата на ЕС за обработката на отпадъците.