Конкурсът се провежда за трета поредна година под патронажа на министъра на околната среда и водите като част от инициативите за отбелязване на кампанията на Европейската комисия “Европейската седмица на мобилността”. Организира се от Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС), която обявява неговото трето издание за академичната 2023/2024 г.

“Пестене на енергия“ е тазгодишната тема на есето, с което ще се състезават бъдещите участници в конкурса. Под същото мото тази година се проведе Европейската седмица на мобилността.

Наградата за победителя е годишна финансова подкрепа в размер на 2970 лв., предоставена от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС).

Кандидатите трябва да изпратят есе или кратка разработка от 3 до 5 страници по темата „Пестене на енергия“ в срок до 12 ноември 2023 г. включително на електронен адрес press@eea.government.bg или на адреса на ИАОС. Комисия от представители на МОСВ, ИАОС и ПУДООС ще разгледа кандидатурите и ще покани на събеседване петимата най-добре представили се участници. Победителят ще бъде обявен в края на ноември.

Целта на конкурса е да подкрепи и мотивира студентите да представят оригинален, последователен и основан на науката подход за овладяване на предизвикателствата в градската околна среда и мобилността в своите разработки.

Кампанията „Европейска седмица на мобилността“ насърчава местните власти да въвеждат и подкрепят мерки за устойчив транспорт, подобряване качеството на въздуха в градовете и осигуряване на ефективни екологични решения за градската среда. МОСВ е национален координатор на кампанията за България.

Допълнителна информация за условията за участие в конкурса можете да видите на сайта на Министерството на околната среда и водите (МОСВ).