Ще има разработени модели и всяка община ще може да избира кой модел е най-подходящ за нея. Някои общини вече прилагат такива модели, посочва той. По думите на Сиджимов, "могат да бъдат и хибридни, и съвсем директно измерване на количеството".

До 2038 г. трябва да стигнем до 10% депониране, което е много амбициозна цел. Сега се депонират около 60 на сто от отпадъците, поясни Сиджимов.

"Темповете на запълване при някои депа са много високи. С всичките нови системи, които ще се приложат, тези темпове ще намаляват."

Все още има кметове, които постъпват безотговорно, допълни заместник-министърът на околната среда и водите. Общините са ключов играч в цялата схема по управление на отпадъците. Необходима е интензивна работа през цялата 2024 г. във връзка с промяна на модела за таксата битови отпадъци. Ще се работи за по-мащабно навлизане на разделното събиране, коментира Десислава Стойкова, юрист и експерт по устойчиво управление в НСОРБ.

В сивите кофи трябва да остане минимално количество отпадък, изтъква тя. В кафявите кофи за биоотпадък ще попадат хранителните остатъци. Общините са в очакване и на т.нар. депозитна система за бутилки и кенчета.

Изключително голям проблем е недостатъчният брой на точките за разделно събиране, подчертава Стойкова.

"Целта е всички да бъдат стимулирани да се изхвърля все по-малко."

За един голям блок използването на пликове няма да бъде рационално. Може да се използват общи съдове със заключващо устройство и възможност за измерване на обем и количество, поясни експертът.

"Тази кофа може да бъде заключена с индивидуален чип. Може да се определи колко пъти е използвана тази кофа."

Според Десислава Стойкова при оптимално изхвърляне на боклука таксата битови отпадъци може и да намалее. Моделите, които ще бъдат разработени, ще бъдат според вида на населеното място и типа на застрояването. За момента са обособени 8 такива категории.


Източник: dnes.bg