На форума в зала 1 на НДК те получиха насоки от МОН за реализация на концепциите си за модернизация на училищната среда по Националния план за възстановяване и устойчивост, съобщиха от МОН.

"Предвидените – над половин милиард лева (576 151 100 лв.) е необходимо да се използват ефективно, ефикасно и икономично", подчерта проф. Пенов. Той изтъкна водещата роля на директорите на училищата и педагогическите специалисти. Всяко бездействие би било обществено укоримо и в ущърб на нашите деца, каза министърът. Вярваме във вашия и на учителите управленски капацитет, допълни проф. Пенов.

Той обясни, че няма препоръчани от МОН обществени организации или търговски дружества. Всичко това е само във Вашите ръце и зависи само от Вашите решения, заяви министър Пенов.

Обединявайки наука, технологии, инженерство и математика, STEM обучението дава на учениците задълбочено знание за света, заяви вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров, който бе сред официалните гости на форума. Убеден съм, че преподаването чрез иновативния метод ще запали у учениците искрата да изследват и експериментират, а усвояването на разнообразни инструменти за анализ ще ги подготви за професиите на бъдещето и ще им даде възможност да се справят с комплексните проблеми на съвременния свят, допълни той.