Просветният министър изрази съжаление, че около 5% от учениците са отпаднали впоследствие от образователната система, а други 35% са заминали в чужбина и не са открити в домовете им от страна на мобилните екипи.

Той добави, че още 18% деца са отпаднали поради ранни бракове, други 10% поради здравословни проблеми. Общо 13% не са завършили образованието си.

Голям брой отпаднали деца има в Пловдив, Бургас, Сливен, София и Стара Загора.

На въпрос ще има ли някаква санкция към родителите, които не пускат децата си на училище, просветният министър отговори, че ще се налагат санкции от страна на кметовете.

Вълчев посочи, че една от най-важните грижи на просветното е да запази ангажираността на всички образователни институции.

На въпрос ще получат ли мобилните екипи и институциите допълнителни стимули за работата си, просветният министър каза: "Ние ще създадем Национална програма "Заедно за всяко дете", с която ще се отпуснат 450 000 лв. Тя ще бъде насочена за възнаграждение на механизма на служителите за връщане на децата в образователната система, така и за ангажирането на допълнителни медиатори"

Отношение по темата взе и заместник-министър председателят Томислав Дончев. Той заяви, че не е съгласен с твърдението, че това е кампанийно мероприятие и според него има резултат.

Дончев посочи и че всички мобилни екипи са били на място и благодарение на тях са се постигнали тези резултати. "Това е мисия, която не е много лека и ако трябва да се търсят герои, то трябва да се отличат именно отговорността на мобилните екипи", допълни той.

Дончев каза още, че сред амбициозните цели, които стоят на дневен ред пред просветното министерство, е, че имат претенциите да станат по-добри и да върнат всички деца в образователната система.

"С подкрепата на правителството ние следва да гоним както по амбициозна европейска политика, така и подробен паневропейски механизъм", посочи той. Например ако едно дете е отишло да живее с родителите си от Пловдив във Франция, то трябва да ходи на училище там. Но ако реши да се върне в България, то трябва да посещава занятията в нашата страна, завърши Дончев.

Източник: news.bg