В повечето от тях бъдещите висшисти ще могат да избират дали в бала им да влезе оценката от приемния изпит или тази от матурата. Това показва информацията, предоставена на Министерството на образованието и науката (МОН) от 51 висши училища в България.

Само в три от тях оценки от държавни зрелостни изпити няма да се включват във формиране на бала. Това са Националната академия за театрално и филмово изкуство (НАТФИЗ), Театралният колеж „Любен Гройс“ в София и Американският университет в Благоевград. Така е и при една част от специалностите в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, но при други държавният зрелостен изпит по професионална квалификация, положен в музикално училище, ще се признава и за приемен.

В четири висши училища няма да се провеждат кандидат-студентски изпити и приемът в тях ще става само с оценки от матура и дипломата за средно образование. Това са Националната спортна академия „Васил Левски“, Минно-геоложкият университет „Св. Иван Рилски“ в София, Европейският политехнически университет в Перник и Висшето училище по застраховане и финанси в столицата.

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ ще признава оценките от държавен зрелостен изпит като конкурсни за кандидатстване в 118 от общо 120 бакалавърски програми. В някои от висшите училища в бала ще влизат оценките и от приемните изпити, и от ДЗИ. Така е в медицинските университети, където още от миналата учебна година, освен резултатите от приемните изпити по биология и химия, в балообразуването се включва и оценката от матурата по български език и литература.

Пълната информация за приема, постъпила от университетите до МОН до момента, можете да видите ТУК.