На 31 август секретарят на НЧ „Просвета 1925-Мездра", Валентина Цекова, официално закри четвъртото издание на „Забавно лято в библиотеката". Тя благодари на всички участници, които в продължение на два месеца всеки ден посещаваха различните занимания.

През това време децата завързаха нови познанства със свои връстници от София, Велико Търново, Карлово, Козлодуй, родиха се нови приятелства.

Всеки ден от седмицата бе тематично организиран, а заниманията бяха разнообразни, интересни и естествено много полезни за децата. По време на кампанията участниците се запознаха с историята на родния край, изработиха сами две книги "Флора " и "Птици", пътуваха виртуално "С куфар из Европа".

Особено интересни бяха срещите с различни доброволци, сред които представители на Центъра за кариерно ориентиране гр. Враца. Те разказаха на децата за различните професии и колко е важно днес ранното ориентиране в избора на бъдещо развитие.

Не по-малко забавни бяха и заниманията в артателието- децата се научиха да плетат макраме, рисуваха на открито в АК „Калето”, правиха сувенири от гипсови отливки на животни, надникнаха и в тайните на кухнята като сами приготвиха вкусни плодови салати.

Незабравимо преживяване се оказа гостуването на децата в село Лик и запознаване с тамошните участници в лятната работа на читалище "Наука ". Там ги посрещна библиотекарят Мариана Димитрова. Момичетата от Лик им показаха специфичните хора "Шумадия" и "Карамфилчето", изпълниха автентични народни песни, заведоха ги до известните в областта селски извори. Под звуците на прочутата окарина на дядо Георги, децата си направиха вкусен пикник на открито.

Последният ден от „Забавното лято” бе изпълнен с много емоции. Време беше да си кажат „Довиждане лято”. На сбогуване всеки трябваше да нарисува любима илюстрация и да напише свое послание в импровизираното Слънце на желанията. Всеки участник получи сертификат за участие и книжка, а голямата изненада бе вкусната торта с дъх на лято и малко тъга от отлитащите безгрижни дни.

Секретарят Валентина Цекова пожела на децата успешна нова учебна година в очакване на следващите срещи в библиотеката.