Идеята на младите ентусиасти от Лик намерила разбиране и подкрепа и от кметството, и от секретаря на НЧ „Наука-1919” Марияна Димитрова. Предоставили им помещение в сградата на читалището и те самите се включили в частичния ремонт и освежаването му. Със средствата по проекта в размер на 1 000 лв пребоядисали стаята, подменили столовете и закупили 12 настолни игри.

За новооткрития клуб в село Лик пък разказа една от организаторите – Христиана Митовска.

„Самата идея на проекта беше да се създаде стая, в която може да се събираме в свободното си време, вместо да седим пред телефоните, което съответно е най-честото ни занимание, когато нямаме друга работа. Искахме да имаме такова местенце, където да почиваме, да се забавляваме и да комуникираме един с друг”

Какво е клуб за настолни игри?–това са нов тип заведения, станали популярни в последните 5-6 години в целия свят. Клубовете за настолни игри са място за социални контакти, общуване лице в лице и забавление. За идеята и инициативата разказа Никола Живков от Младежки център Враца:

„ Идеята за подобно място е да се създават младежки пространства в малките населени места, където младите хора да имат възможност да оползотворяват своето свободно време чрез по-полезни и интерактивни занимания. Настолните игри са едно много интересно и хубаво хоби, което е изключително полезно. Самите настолни игри подпомагат за развитието на въображението и стратегическото мислене и също така подобряват комуникацията между младите хора, което в днешно време преминава в изключително онлайн среда.

Идеята, която влагаме в такива грантове, е младите хора да кандидатстват, за развиват своите умения, да се научат да пишат проекти, да ги защитават, да се научат работят заедно, а също така да облагородяват родните си места и да търсят възможност да организират младите хора така, че да имат възможност за изява”

Никола изрази увереност, че тази инициатива ще намира все повече последователи и в други населени места. Той допълни, че предстои откриването на такива младежки пространства и в селата Зли дол, Зверино и Очин дол.

Откриването на новата придобивка се превърна в истински празник за планинското село. По отколешна традиция, празникът започна с изпълненията на самодейците при НЧ „Наука”, които изпълниха любими народни песни и показаха автентичните за селото хора.

Гости на откриването бяха заместник-кметът на Община Мездра Нели Минева, Седефка Петкова, кметският наместник на село Ослен Криводол – Роман Иванов, приятели и съмишленици. Заместник-кметът поздрави младежите от Лик за тяхната инициативност, за спечеления проект и им подари от името на Община Мездра една настолна игра.