Децата се срещнаха с заместник-кмета на Община Мездра Нели Минева и представители на местната администрация, за да покажат макет на спортното игрище и да разкажат повече за целта на неговото изграждане. С тях бяха и Невена Йовчева и Кирил Начев, представители на „Фабрика за идеи“, както и секретарят на читалището в село Лик Марияна Димитрова.

„Децата споделиха какво е важно за тях, какви са техните мечти и стъпките, които имат нужда да се извървят“, каза Невена Йовчева, която е поела задачата да води и подкрепя младежите. Проектът дава възможност на децата да развият качества като лидерство и инициативност. За нас е важно, а такива са и изисквания на проекта, всичко да бъде водено от децата. Това им дава възможност да се научат, че когато имат някакъв проблем в училище или в обществото, могат да имат силата да го решат и да знаят точните стъпки. Убедени сме, че тези качества са важни за тях, за да могат да израстват уверени в себе си и да бъде един добър пример за бъдещите им проекти и инициативи.“

„Фабрика за идеи“ подкрепя добрия пример и инициативността на кметовете и кметските наместници по селата. Именно затова работят заедно със селата Лик и Ослен Криводол, където има изградени добри връзки и доверие“, допълни още Невена Йовчева.

„Важно е да имаме това игрище, защото е важно да спортуваме, да сме здрави. Нашето село ще стане по-известно с футболно игрище. Ще идват деца от други села, за да тренират при нас“, каза Йоана Йолова.

Децата представиха подробно какви материали и съдействие ще бъдат необходими. До този момент те са изчистили и подготвили терена.

Над 12 подрастващи участват в дейностите по проекта. Освен направата на спортното игрище младите хора са имали и идеи за създаването на приют за кучета, посаждането на повече дървета, пестене на енергия, шивачна станция, парк и парк за кучета. Със своята инициативност успяха да впечатлят местната управа.

„Аз съм много впечатлена от вашето представяне и мисля, че вашият проект ни задължава, ние като Община, Читалище и Кметство Лик, да помислим как да осъществим тази идея“, каза заместник-кметът Нели Минева и допълни, че поема ангажимент заедно с колегите си да се потрудят и да помислят как проектът може да получи финансиране и да се реализира.

Проектът за спортното игрище в село Лик може да подкрепи всеки, който има желание и възможност. В помощ за неговото изграждането ще бъдат както финансовите средства за материали, така и доброволен труд.

Това от което имат нужда за създаване на игрището е: 15 метра желязна ограда, 2 бр. мрежи за врати, боя за ограда – 4 бр. зелена, кошчета за боклук – 2 бр., пейки – 2 бр., обозначителна табела „Спортна площадка с. Лик“, специална боя за очертаване на маркировката – бяла, футболни топки – 2 бр., средства за организиране на спортен празник в с. Лик, печатни материали.

Нужното съдействие: консултация с треньор за разположението на игрището, настилката, очертаване и маркиране на игрището. Съвети за кандидатстване по проект за снабдяване с качествена настилка, подходяща за деца.