Целта на конкурса, който е включен в Националния календар за изяви по интереси на децата и учениците за учебната 2023/2024 г., е да стимулира развитието на детското творчество и въображение и да даде възможност на децата да споделят своите мечти в избраната от тях област на изкуството.

Стихотворението „Мечтание“ на Йоана Йолова, ученичка в ОУ „Христо Ботев“, беше класирано от журито на второ място в първа възрастова група (I-IV клас) в раздел „Поезия“ на направление „Литературно творчество (поезия и проза)“, а стихотворението „Мечта“ на Елена Георгиева, второкласничка в същото училище, заслужи поощрение в същата възрастова група, раздел и направление.

Междувременно Елена Георгиева завоюва още една награда - поощрение за стихотворението „Коледа е!“ в раздел „Поезия“, първа възрастова група (I-IV клас), на направление „Литературно творчество“ в Националния конкурс по народно приложно изкуство „От Коледа до Васильовден” за ученици от I до XII клас, организиран също от МОН и НДД.

Конкурсът има за цел да съхрани и популяризира българските народни обичаи и да стимулира интереса на участниците към богатото наследство на народното приложно изкуство.