© БНР Видин

Берберницата - едно необикновено място, изчезнало от картата на България преди години. Остарялата дума всъшност се ползва за бръснарница (днес мъжки фризьорски салон). Берберин е бръснар, който хем подстригва, хем и бръсне. Ако се върнем назад във времето, ще си припомним, че тези "салони" отваряха сутрин в 5:30 часа. Първо се измиташе, подът се мажеше с масло, за да не вдига прах, почистваха се стъклата и тогава се палеха печките. В 6 часа вече влизаха първите клиенти.

Занаятът, който впоследствие западна заради триумфа на модерните самобръсначки, опасността от СПИН и санитарно-хигиенните изисквания, беше престижен, а бръснарницата беше място и за социални контакти. Днес на мода са коафьорите и стилистите.

Завръщат ли се обаче днес бръснарите? Днес на модата са брадите - във всякаква форма, което означава, че подръжката им не е лесна.

"Идеята за курсовете не ми беше ясна, просто опитвах неща. Не можех да намеря себе си известно време, бях изгубен. Видях майка ми, която работи постоянно и реших просто да опитам и всичко се подреди. Бръснарниците са само за мъжко подстригване и за оформяне на бради. Най-важни уреди са приставките за машинката и бръснача. Приствките се редуват. Оформянето на брадата става със симетрично отрязване, това е арабски стил, но всеки един бръснар придава нещо специфично. В момента подстригвам следобед, може да ме откриете във фейсбук Борислав Стоянович, ако желаете нещо ново."

Борислав все още не е решил къде ще бъде неговата бръснарница - дали във Видин, София или съседна Сърбия, откъдето е неговият баща. Със сигурност от нея ще се носи аромат на топло кафе, добро уиски и хубави парфюми, а резултатът - външен вид на клиентите и прекарано приятно време.

Източник: БНР Видин