Защитата на горите в санитарно-охранителните зони (СОЗ) край водоизточниците беше заявена и сред приоритетите на новоназначения директор на Изпълнителната агенция по горите Александър Дунчев. Уточняването на границите и осигуряване на защита на вододайните зони бе обещана и от служебния екоминистър Асен Личев, също в пресконференция.

Както служебният министър на земеделието Бозуков, така и служебният министър на околната среда Личев вчера представиха своите екипи. Знакови назначения със заявка за ориентация към решаване на проблеми със защитата на природата са както новият директор на ИАГ Александър Дунчев, така и заместник-министърът на околната среда Емилия Тончева, която има природозащитен опит и е натоварена с ресора "биоразнообразие". Александър Дунчев е доктор с дисертация върху естественото възобновяване на гори, а Емилия Тончева - юрист и магистър по екология и опазване на околната среда. И двамата са били активни в природозащитни кампании.

Предстои да бъде издадена обещаната заповед на министър Бозуков с конкретни параметри на ограничения. Мораториум към момента не може да бъде наложен, тъй като той зависи от решение на Народно събрание, каквото в момента няма.