Любомира Велчева е изпълнителен директор на Международна награда на херцога на Единбург в България (Наградата). Част е от фондацията от самото начало на учредяването й. Като изпълнителен директор на програмата в България, основната й роля е да утвърди и мултиплицира Наградата в България като програма, която помага на младежите да преоткрият себе си, да си поставят личностни цели и с помощта на опитен наставник и постоянството си, да ги постигат.

Наградата е програма, в която всеки включил се младеж си поставя цели в 4 основни направления – доброволчество, умения, физическа, активност и преживява приключенско пътуване сред природата. Във всяко едно от направленията те следва да има конкретна цел, която да постигат и да отделят веднъж в седмицата по един час време за това. В този процес, ключов и много важен е Лидерът в Наградата – опитен възрастен, който ги подкрепя, помага и не на последно място им казва „Браво!“. В рамките на всяко едно от Направленията всеки има свобода да избира както какво да прави, така и къде и с кого да го прави.

Целите са индивидуални и съобразени с личните възможности и средата, в която живеят младежите. За да постигнеш Бронзово ниво, следва да си полагал целенасочени и регулярни усилия минимум 6 месеца, което си е доста дълъг период, но пък това предполага изграждане на навик, планиране, постоянство и упоритост.

Наградата е подкрепена от МОН още през 2015 г. с официално писмо от тогавашния заместник министър г-жа Ваня Кастрева. Днес екипът работи в сътрудничество и с подкрепата и на Регионалните управления по образование. В новия закон за образованието важно място заема темата за личностното развитие и усъвършенстване.


Източник: uspelite.bg