Националният форум "Библиотеките днес" 2017 бе проведен под патронажа на Президента на Република България Румен Радев, който откри събитието и акцентира върху ключовата роля на библиотеките за пълноценното интегриране в европейската общност и културния обмен с останалия свят. Като основни цели на развитието им той изтъкна дигитализацията и привличането на младите хора към четенето.

Форумът има за цел да представи ролята на обществената библиотека за устойчиво развитие на местните общности и подобряване качеството на живот на гражданите. Основният акцент бе поставен върху потенциала и приноса на библиотеките за постигане целите на ООН за устойчиво развитие, като качествено образование, добро здраве и благополучие, изкореняване на бедността, достойни условия на труд и икономически растеж, устойчиви градове и общности.

Във форума взеха участие представители на библиотечните среди от цялата страна, евродепутати, председатели и членове на комисии към Народното събрание, представители на министерства и държавни агенции, кметове, дипломатични мисии, културни институции, академичната общност, бизнеса, неправителствени организации и водещи експерти в сферата на маркетинга, брандинга и електроните услуги.

Специални гости бяха представители на Фондация "Бил и Мелинда Гейтс"- САЩ, на Африканската федерация на библиотечните асоциации и институции /AfLIA/, на Финландската библиотечна асоциация и на Националната асоциация на библиотекарите и обществените библиотеки в Румъния / ANBRPR/.

В рамките на форума бяха представени резултатите от националното проучване сред библиотеки, общинска администрация и граждани, организирано през 2017 г. от Фондацията. Целта на това проучване е в рамките на цялостния преглед на състоянието на обществените библиотеки в България. Представени бяха водещи тенденции в световната практика за брандинг и онлайн маркетинг на обществените библиотеки, за нови услуги в тях, партньорства и работа с доброволци, глобалното образование и новите технологии в библиотеките.

Във видеообръщение към участниците във форума евродепутатът от ЕНП Ева Майдел, сподели опита си с прилагането на модерни технологии като роботика, 3D принтиране и прилагането на виртуална реалност в съвременните библиотеки и изрази увереност в потенциала на България да бъде водеща сила при изграждането на дигитална общност.

Заместник - министърът на културата Амелия Гешева връчи престижното отличие на Министерството на културата „Златен век” – печат на Цар Симеон Велики на Дарън Хорнер - старши ръководител в програма „Глобални библиотеки” на фондация „Бил и Мелинда Гейтс“ (САЩ). Той сподели за опита си с малки библиотеки с ограничени ресурси, които обаче са допринесли за неимоверното подобряване на живота на хората в местните общности и ги нарече „двигатели за човешко развитие“.

Председателят на Африканската фондация на библиотечните асоциации и институции Джон Цебе, информира публиката за историята и целите на организацията, както и за ролята на библиотеките за развитието на целия континент.

От страна на домакините зам.-министър Амелия Гешева също се включи с обръщение към присъстващите и изтъкна важността на библиотеките за присъединяването на българите към глобалното информационно общество.

Наред с положителните тенденции в развитието на библиотечното дело, бяха отчетени и редица проблеми, които се явяват постоянен фактор за запазването на авторитета на институцията „Библиотека”.

Според данните от социологическо изследване на агенция ЕСТАТ, на първо място бяха посочени лошата материална база, остарялото или липсващо оборудване, ограничените финансови ресурси и недостигът на персонал са четирите основни проблема, които пречат на развитието на библиотеките в страната.