Реално погледнато, вирусът не си е тръгнал. Просто периодично избухват подобни огнища. За "щастие", в лични стопанства. Засегнати са единични бройки свине, отбеляза д-р Денев.

Той подчерта, че става дума за нерегистрирани животни - единични бройки, отглеждани скрито по оборите. Д-р Денев припомни, че процесът е бил облекчен, така че хората по-лесно да регистрират животните от личните си стопанства.

По думите му инвентаризация на личните стопанства се извършва ежегодно, но ако някой е недобросъвестен и отглежда едно прасе, може да го скрие. "Със сигурност не са един или два случаите, които сме констатирали", каза още той.

Глобите са от 500 до 1000 лева и въпреки това продължават да се отглеждат нерегламентирано свине в личните стопанства, подчерта началникът на отдел "Здравеопазване на животните" в БАБХ. Той уточни, че през годините има и глобени кметове за неизпълнение на техните задължения за контрол.

При изхвърляне на заразено прасе вирусът се прехвърля към околната среда и дивите свине, предупреди още д-р Даниел Денев.


Източник: novini.bg