По данни, изнесени от министъра, около 62 млн. лв. са усвоени от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" за доставка на съвременни предпазни средства, оборудване и подготовка. Очакванията са до лятото да бъдат спечели проекти за около 50 млн. лева.

Вътрешният министър изреди и градове, в които са направени подобрения на сградния фонд или е осъвременена техниката - Благоевград, Златоград, Попово, Крумовград, Бургас, Девин, Сандански, Пещера, Троян, Мездра, Луково, Балчик, Левски и др.

Валентин Радев обясни, че в момента се изграждат шест центъра за подготовка на служители и население - в София, Враца, Габрово, Шумен, Пазарджик и Бургас. Там ще се подготвят доброволните отряди, които ще помагат на пожарната.

Министърът отбеляза още, че МВР участва в множество кампании за подобряване условията на работа на служителите, за енергоефективност и за ремонт на сградния фонд. Конкретно пожарната е участвала заедно с общините в 23 проекта за повишаване енергийната ефективност, в които са включени и 15 полицейски управления, за обща стойност над 10 млн. лв.

Предстоят още 12 такива проекта.

Предвижда се нови пожарни да бъдат изградени в София, Русе и Варна, се разбра още от думите на министъра от парламентарната трибуна.

По друга тема от контрола - за нападения над деца от животни, Радев допусна, че е възможно зоополицията да бъде натоварена с повече функции. Той обаче отбеляза, че в правомощията на БАБХ и органите на местната власт, е да осъществяват контрол за спазването на изискванията за защита и хуманно отношение към животните, да се извършват проверки по сигнали и да се налагат санкции.


Източник: bta.bg