© Красимир Колевски

В състезанието се включиха 10-на пещерняци от Спелеоклуб - Мездра, разделени в две категории - мъже и жени, информира председателят на клуба Ангел Велчов. Те се съревноваваха в четири стандартни пещерно-приложни дисциплини - слизане по предварително изградена въжена система, преминаване по висящ парапет, скоростно изкачване на въже и преминаване по възходящ "тролей".

Победителка при дамите стана 14-годишната Деяна Минева. Втора се нареди нейната съотборничка Анна Василева, а трета - опитната спелеожка Елеонора Гаврилова. Тази пролет тандемът Деяна Минева-Анна Василева от отбора на "Амазонките" стана победител при младите пещерняци в Националното състезание по пещерно-приложни дисциплини "Карлуково 2017", което се проведе в пещерата "Проходна" край ловешкото село Карлуково.

При силния пол триумфира Евгений Йорданов, също от отбора на домакините. Негови подгласници станаха Мартин Митев и Даниел Драганов. Призьорите в състезанието получиха купи, грамоти и алпийски принадлежности.

Въпреки че състезанието за "Купата на Община Мездра" е обявено в календарния план на Българската федерация по спелеология (БФСп) и отправените покани за участие от страна на домакините към сродни спелеоклубове, неприятно впечатление направи фактът, че никой от тях не се отзова да се включи в проявата.