"Сред предизвикателствата, очакващи желаещите да се включат в многобоя, ще са: скално катерене и спускане по скални отвеси, задачи с ориентиране и логика, умения за стрелба с лък, решаване на приключенски задачи и екстремно спускане по специално създаден въжен тролей над Река Искър… Входът за събитието е свободен, всички забавления и атракции са безплатни”, "окрякаха яйцето" организаторите на проявата.

Както е известно: безплатен обяд няма. Има, разбира се, но само в капана за мишки. Все някой плаща сметката. В случая я плащаме всички ние, редовите данъкоплатци. Минимум 6 000 лв. ще ни струва мурафета "Приключенски многобой - Мездра 2018“. Толкова ще получат организаторите на събитието - "Зелената къща - Владимир Ангелков" ЕТ и "Уайлдан" ООД, което се осъществява "с финансовата и институционална подкрепа на Община Мездра и с любезното съдействие на Пещерен клуб "Хеликтит" - София". Тази сума не включва допълнителните разходи, които неминуемо ще направи Община Мездра за реализиране на мимолетното зрелище.

Дотук нищо ново под слънцето: всяко удоволствие се заплаща. Ако не сега - по-късно. Няма начин да се измъкнеш. Резонен е обаче въпросът: Защо в цялото това "мероприятие" беше пренебрегнат, за сметка на външни изпълнители, Спелеоклуб - Мездра? Който неведнъж е провеждал с успех - и то напълно безплатно - подобни атрактивни прояви. Например, за Нова година или за рождения ден на Археологически комплекс "Калето".

Защо, вместо да се подпомогне финансово поне малко от малко дейността на местните пещерняци, които са уважавани от своите колеги в цялата страна, се хвърлят пари на вятъра за гастрольори, които днес са тук, а утре ги няма? Белким са по-добри от нашите спелеолози?

И това съвсем не е изолиран случай. Научаваме се, че Община Мездра вече усилено се готви за празника Вяра, Надежда и Любов, който честваме на 17 септември и който през последните години кметската управа се опитва да утвърди в културния календар на общината, отбелязвайки го по-пищно дори от Деня на Мездра - 6 май (Гергьовден). Сред гост изпълнителите, получили покана за участие, е Данчо Караджов и популярната рок група "Сигнал", чийто хонорар е не по-малко от десетина хиляди лева. В спектакъла ще се включат самодейни състави и млади певчески таланти от града и общината, които ще пеят и танцуват, разбира се, безплатно.

Въпрос на управленски приоритети.

Ха, познайте кой ще плати масрафа за Nadkin's day?

Както казваше безподобният Алеко: "Криво да стоим - право да хортуваме: какво ни дели сега-засега от римляните?... "Ний сме си добре, ний сме доволни… какво ни трябва повече! Упоени от щастие, ние като римските тълпи ще викаме по градските мегдани само: "Panem et circenses!"…