"Трябва да има комплекс от фактори, за да се образува такова торнадо. То то не е често срещано явление в Европа. Хоботът на торнадото се движи бавно, но въздухът в него - с 200 км/ч", коментира проф. Рачев.

"Това е изненада за Европа, не сме подготвени като САЩ. Те имат исторически период и прогнозата не е синоптична, а по-скоро исторична. В Америка има доказателства за преместване на 80-тонни цистерни. Представете си за какво бедствие става въпрос", каза още той.

Най-високата измерена температура вчера бе в Пазарджик - 39 градуса. Това съобщиха за Агенция "Фокус" от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). В Монтана и Пловдив термометрите са отчели 38 градуса, в Сандански, Чирпан - 37 градуса, а в Ново село, Видин, Враца, Лом, Русе, Кюстендил, Хасково, Благоевград и Стара Загора - 36 градуса.

Метеоролозите предупредиха, че горещините ще продължат и през следващите дни. Днес времето ще бъде предимно слънчево, но следобяд ще се развива купесто-дъждовна облачност и превялявания, придружени с гръмотевици - на повече места и по-интензивни - в Източна България. Има условия за градушки.

Максималните температури ще останат високи - между 33 и 38 градуса, в София - 33. Жълт код за горещо време е обявен за 15 области - Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Стара Загора, Хасково, Кърджали, Пловдив, Пазарджик, Благоевград и Кюстендил.