Самият факт, че клинични тестове с 200 човека ще започнат през юни са изключително постижение. "Досега най-бързо в историята ни една ваксина е била създадена за 5 години. Ако ние сега успеем за 18 месеца да я създадем и стигнем до голямото разпространение и достъпа до нея, това е голямото предизвиктелство. Ние ще намерим ваксина до края на годината", прогнозира Габриел, но допълни, че тогава ще изникнат въпросите какъв е капацитете ни са призводство.

До този момомент за научните изследвания са мобилизирани 380 млн. евро. "Утре ще има още по-добро новина, защото е началото на Световната онлайн донорска конференция, която е с лидерството на председателя на Европейската комисия. Това, което ще се случи, че от 4 до 23 май искаме да наберем 7,5 млрд. евро, което всъщност са липсващите в момента свежи пари", разкри еврокомисарят. Тя каза, че се очаква помощ от цял свят, а вече в инициативата се е включил и първата ни ракета Григор Димитров. "Без глобални услилия и световна координация е невъзможно да напреднем бързо", категорична е Габриел.

Еврокомисарят обясни, че в началото на кризата всяка държава членка на ЕС е решила да се спасява сама, но седмица по-късно е станало ясно, че ако няма координиация няма да има зелени коридори, както и възможността хората да се върнат в родините си.

До момента за борбата с коронавируса ЕС са вложили 3,4 трилиона евро. "Най-добрият инструмент е общият европейски бюджет. Сега е ред на държавите членки да проявят отговорност и да покажат, че Европа има нужда от "Маршал план". има нужда от инвестиции. Да покажем, че за науката, образование, иновации и култура е време да инвестираме", коментира Габриел.

Отностно реакциите на провесветното ни министерство в кризата Габриел изтъкна, че в областта на образованието страната ни се справя добре и адекватно.
"Предизвикателствата, пред които България е изправена са общоевропейски. Видяхме, че има нужда от оборудване, от добра свързаност, от цифрови умения", каза еврокомисарят и благодари на училите и родителите.

Източник: monitor.bg