Д-р Соня Съботинова сподели, че COVID ваксината не предпазва от заразяване, а намалява риска от заболяване и тежко протичане, подчертавайки, че прогнозният имунитет, осигурен след имунизация е около 2 години. Тя каза, че ваксините са препоръчителни и за хората, които са преболедували болестта.

„Ваксинациите са насочени предимно към вас, тъй като работите с деца, а те са преносители. Няма как да не бъдат такива, защото контактуват. Рискът е преди всичко за вас, така че ваксината е във ваша полза”, добави още тя.

Специалистът предупреди, че пациенти с нарушен имунитет или такива, които са на лечение с химиотерапия, както и хора с автоимунно заболяване, е много вероятно да не изградят имунитет след ваксина. Тя препоръча лица, имащи инфекция в момента да не се ваксинират, а да изчакат, когато организмът е здрав.

Относно ваксинацията на бременни и жени, които не са раждали, Съботинова заяви, че все още няма данни как би повлиял някой от препаратите.

Тя призова родилките, които имат желание да се имунизират, да се консултират със своите акушер-гинеколози.

Управителят на болницата разкри, че най-тежкия период, белязан от висока смъртност е бил в края на миналата есен. Тогава болницата е отчела брой починали колкото за една година. Тя каза още, че през миналия месец през имунизационния кабинет в лечебното заведение са ваксинирани около 800 души. От болничния персонал към този момент имунизираните служители са 30%, а още 25% са преболедувалите. На останалите ще бъде направен тест за антитела, за да има ясна картина какво е тяхното състояние.

Заместник-кметът Нели Минева благодари на директорите на детските заведения, както и на д-р Съботинова, че са приели да разговарят и да споделят своите притеснения, свързани с имунизациите. Тя отбеляза, че се наблюдава ръст на заболеваемостта в областта и в момента има 6 активни случаи в града.

Минева уточни, че в мездренското лечебно заведение, както и в мобилния имунизационен кабинет, който поставя ваксини на кооперативния пазар в града всеки четвъртък, има налични всички видове препарати.