Николова обясни, че фирмите, кандидатстващи за обществената поръчка, трябва да депозират оферти, или да заявят участие до края на работния ден на 29 август. Постъпилите предложения ще се отворят на 30-ти август /в четвъртък/ в Областната администрация.

Николова каза, че кандидати вече има, но извършената дейност от работата на фирмата спечелила конкурса, няма да има нужния ефект, ако кметовете не организират почистване на коритата на реките минаващи през населеното им място.
Николова сподели, че ще предложи на министъра на околната среда и водите, той да внесе предложение в Министерския съвет да се разгледа проблема с разчистването на речните корита, тъй като тази дейност струва доста средства на общините. „За тези средства в момента няма решение, освен чрез бюджетите или с дейности, които се финансират от Междуведомствената комисия за възстановяване, но и от там много трудно се получават такива средства. Тази година след сложна процедура ще получим такива средства за почистване на речните корита в извън населените места.

През месец септември ще проведем среща, на която ще направим анализ на състоянието на речните корита. Тогава ще установим реално недобрата картина на територията на областта. Анализ ще се направи и по общини, за да се заделят и средства от бюджетите” - каза областният управител и добави: „Аз разбирам, че много по-видимо за населението в общините е да се направи една улица или детска площадка, но сега говорим за неща, които застрашават живота, здравето и имуществото на хората и те трябва да си ни приоритет номер едно” - категорична беше Николова, обръщайки се към кметовете на общини със заръката да започнат с организията по честенето на речните корита.